2023

ISACA Második szerdák

2023. ÁPRILIS

Szeretettel meghívunk a februári Második szerdai előadásunkra!

2023. április 12. 17 óra
Új szemlélet – CER irányelv és amire számíthatunk

Előadó: Dr. Bonnyai Tünde PhD, biztonsági szakértő

Online előadás: >>> BELÉPÉS A VIRTUÁLIS MÁSODIK SZERDAI ELŐADÁSRA <<<

2023 januárja nagy változásokat sejtet a biztonsági szakterület viszonylatában, hiszen 3 markáns EU-s szabályozás látott napvilágot szoros egymásutánban. A DORA rendelet, a NIS-2 irányelv és a CER irányelv együtt új dimenziót nyithat a létfontosságú, kritikus, nélkülözhetetlen – és még sorolhatnánk a kiemelt jelzőket – szolgáltatások tekintetében.

Előadásomban a CER irányelv bemutatásának szentelek 45-50 percet, amely során összefoglalom az irányelv újításait mind szemléleti, mind szakmai értelemben. A reziliencia orientált megközelítés térnyerésének hangsúlyozásával, a tervezett tagállami kötelezettségek áttekintésével az a célom, hogy felvázoljam az EU törekvéseit és azt, hogy milyen feladatokkal kell terveznie a jogalkotónak és jogalkalmazóknak hazánkban.

Az előadóról:
2007 óta foglalkozom kritikus infrastruktúra védelemmel. A Katonai Műszaki Doktori Iskolában szereztem PhD fokozatot 2014-ben, azóta több szegmensével foglalkoztam. Államigazgatásban végzett munkám során elsősorban jogalkotói tapasztalatokat szereztem, főként a kezdeti jogalkotás, illetve a NIS irányelv 2017-es implementációja, valamint 2020-as felülvizsgálata során. Jelenleg az MVM Services Zrt. biztonsági szakértőjeként jogalkalmazói szemszögből foglalkozom létfontosságú rendszerelemek megfelelésével és fejlesztésével.

2023. MÁRCIUS

Szeretettel meghívunk a februári Második szerdai előadásunkra!

2023. március 8. 17 óra
Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvénytervezet – CSA és NIS2, avagy mi vár ránk?
Előadó: Király Anna kiberbiztonsági szakértő, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága

Online előadás: >>> BELÉPÉS A VIRTUÁLIS MÁSODIK SZERDAI ELŐADÁSRA <<<

2022. decemberében megjelent az Európai Unió új, egységesen magas kiberbiztonságról szóló NIS2 irányelve. Bár a tagállamoknak 21 hónapjuk áll rendelkezésre, február végén társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Kormány a Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvénytervezetet, mely megkezdi az átültetést, illetve a 2019/881 (EU) rendelet (kiberbiztonsági törvény) kapcsán fogalmaz meg részletszabályokat. Az előadás során az új szabályozási környezet kerül bemutatásra.

Az előadóról:
Pályafutásom elején biztonsági (IDM, SIEM) rendszerek tervezésével, fejlesztésével foglalkoztam, majd a területi közigazgatás fejlődésében vállaltam nagyobb szerepet integrációs és fejlesztési vezetőként. Jelenleg az SZTFH Kiberbiztonsági Tanúsítási Igazgatóságának munkatársaként a magasabb kiberbiztonságot biztosító intézkedések, módszertanok, technikai követelmények kidolgozásán dolgozom.


2023. FEBRUÁR

Szeretettel meghívunk a februári Második szerdai előadásunkra!

2023. február 8. szerda 17 óra
DORA rendelet: Az EU pénzügyi szektor digitális ellenállóképességre vonatkozó átfogó szabályozás
Előadó: Tikos Anita, vezető felügyelő, Magyar Nemzeti Bank

Online közvetítés   >>> BELÉPÉS A VIRTUÁLIS MÁSODIK SZERDAI ELŐADÁSRA <<< 

2022. december 27-én, közel 2 évnyi jogalkotási egyeztetés és tárgyalást követően, megjelent az EU Hivatalos Lapjában a pénzügyi ágazat digitális működési rezilienciájáról szóló (EU) 2022/2554 rendelet (DORA rendelet). A rendelet fő célja, hogy a NIS 2 irányelv lex specialis-aként,  a teljes pénzügyi szektorra vonatkozó, uniós szintű, egységes ellenállóképességi előírásokat fogalmazzon meg. A rendelet előírásokat fogalmaz meg IKT kockázatok kezelése, incidens bejelentés, tesztelés, valamint IKT harmadik fél szolgáltatókkal kapcsolatos követelmények és felvigyázói keretrendszer létrehozására vonatkozóan, melyek 2025. január 17- től kötelezően alkalmazandóak. Az előadás keretében bemutatásra kerülnek a rendelet főbb előírásai, valamint a következő 2 évben, az implementáció és a részletszabályok kidolgozása során felmerülő kihívások és feladatok ismertetésére kerül sor.

AZ ELŐADÓRÓL:
Tikos Anita, a Magyar Nemzeti Bank Informatikai felügyeleti főosztályának vezető felügyelője. Nemzetközi Tanulmányok (BA) és Európai és Nemzetközi Igazgatás (MA) szakos diplomáját egyaránt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte. Immár több mint 10 éve foglalkozik EU-s kiberbiztonsági szabályozással és kiberbiztonsági együttműködésekkel, korábban globális szinten (a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében), jelenleg pedig a pénzügyi szektorra vonatkozóan az MNB képviseletében. Ezen felül pedig a WITSEC Egyesület elnökségi tagja, valamint az NKE oktatója.

2023. JANUÁR


Krasznay Csaba: Az Európai Kiberbiztonsági Készség-keretrendszer bemutatása


Időpont: 2023. január 11. (
szerda) 17:00
Online közvetítés   >>> BELÉPÉS A VIRTUÁLIS MÁSODIK SZERDAI ELŐADÁSRA <<< 

Az előadásról:
A kiberbiztonsági munkaerőhiány és a készséghiány mind a gazdasági fejlődés, mind a nemzetbiztonság szempontjából komoly aggodalomra ad okot. Ezt a problémát ismerte fel az Európai Unió, és adta a feladatot az ENISA-nak, hogy az hozzon létre egy olyan átfogó megoldást a kiberbiztonsági szerepek és készségek meghatározásához, amelyek felhasználhatók a munkaerőhiány és a készséghiány csökkentése érdekében. Az ENISA munkájának eredménye az Európai Kiberbiztonsági Készség-keretrendszer (European Cyberskills Framework – ECSF) lett, amely az európai kiberbiztonsági kultúra megerősítését célozza azáltal, hogy közös európai nyelvet biztosít a közösségek számára, és ezzel alapvető lépést tesz Európa digitális jövője felé. Az előadás ennek a projektnek az eredményét mutatja be.

Az előadóról:
Dr. Krasznay Csaba a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, kutatási témája a kiberbiztonság, jelenleg az egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének intézetvezetője. A Magyary E-közigazgatástudományi Egyesület és az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnökségi tagja, az ISACA korábbi elnökségi tagja. 2003-ban szerezte meg diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar villamosmérnöki szakán, majd PhD-ját az NKE-n 2012-ben katonai műszaki tudományok területén. 2011-ben az "Év Útmutató Biztonsági Szakemberének" választották. Felsőoktatási tevékenysége mellett folyamatosan dolgozik piaci közegben is.